Untitled Document Az oldal Mozilla Firefox böngészőre van optimalizálva, minimum 1024x768 monitorfelbontás mellett. A megjelenítéshez JavaScript szükséges. Kérdésével, problémájával kérjük forduljon az oldal üzemeltetőjéhez, Pozsgai Gáborhoz. Az oldal teljes tartalmát szerzői jog védi. Bármely részének a szerző engedélye nélküli másolása, felhasználása illegális.

Gazdasági jelentőség

A levélbogarak gazdasági jelentősége növényevő életmódjukban rejlik, hisz a kellemtlen "vendég"-ként megjelenő növényevő rovarok mindig jelentős károkat okoztak a mezőgazdaságnak. Hazánk elsősorban agrárbeállítottságú ország lévén különösen korán kénytelen volt felvenni a harcot a kártvőként számon tartott fajokkal. Annak ellenére azonban, hogy minden levélbogár fitofág életmódot folytat csak a megfelelően nagy egyedszámban és denzitásban fellépő fajokat tartjuk számon mezőgazdasági kártevőként. Mivel a populációnagyság erősen függ a természetes ellenségek számától és mennyiségétől, ezért a hazánkba behurcolt (esetleg spontán betelepült) fajok okozzák a legnagyobb károkat, mert predátor hiányában szinte korlátlanul szaporodhatnak. Magyarországon a leggyakoribb és kártétel szempontjából legismertebb fajok a vetésfehérítő bogarak (Oulema spp.) és az Észak-Amerikából származó bugonybogár (Leptinotarsa decemlineata).

Oulema melanopus
Vetésfehérítő bogár(Oulema melanopus)
Ezen fajok mellett komoly károkat okozhatnak a különféle Crioceris fajok, illetve az Alticinae alcsaládba tartozó levélbolhák. A mezőgazdasági kártevők elleni védekezés alappillére a kártevő fajok biológiájának kutatása. Hazánk ebben az élen járt, hisz Európában először Magyarországon alakult rovarkártevők kutatásásra szakosodott intézmény, az Országos Phylloxera-Kísérleti Állomás, 1874-ben Balás, G. - Sáringer, Gy. (1984): Kertészeti kártevők. -Budapest, Akadémiai Kiadó 1069 pp.(Balás-Sáringer, 1984). Nagy valószínűséggel, pont a nagymértékű kutatásoknak köszönhetően, manapság már hazánkban is egyre gyakrabban találkozhatunk a "biokertészet", "biológiai védekezés" stb. kifejezésekkel. A természetes ellenségek felhasználása a kártevők elleni harcban remélhetőleg a szintetikusan előállított permetszerek környezetbe jutó mennyiségének csökkenését vonja maga után.