Harlekinkata hatásai az emberre és az ellenük való védekezésA harlekinkatica előszeretettel húzódik házak falrepedéseibe telelni
A harlekinkatica előszeretettel húzódik házak falrepedéseibe telelni

Harlekinkaticák a lakásokban

A harlekinkaticák ősszel (október, november körül) előszeretettel húzódnak lakásokba, egyéb emberi építménekbe telelni. A lakásokat megszálló állatok nagy tömegekben komoly bosszúságot okozhatnak a lakosságnak. A lakásokba télre beköltöző állatok ugyan nem veszélyesek, de egyeseknél a testükben található vegyület allergiás reakciókat válthatnak ki, kötőhártya-gyulladást okozva. Sok ember kellemetlennek tartja a lakásában melegebb téli napokon nemritkán százasával előmászó bogarakat. Meglepő módon a harlekinkatica meg is haraphatja az embert, amely következtében a bőrön pirosság és enyhe duzzanat keletkezhet a befecskendezett emésztőenzim következtében.

Harlekinkaticák a mezőgazdaságban

Az őshonos ökoszisztémák veszélyeztetése mellett komoly károkat okozhat a mezőgazdaságnak is. Állati eredetű táplálék hiányában előszeretettel megrágja a bogyós gyümölcsöket, mint például a szőlőt. Pollenfogyasztásával, a virágok megrágásával csökkentheti a termés mennyiségét. Nagyobb tömegben szőlő közé keveredve a bor ízértékét rontja a testében található rossz ízű vegyületekkel.

Védekezés

Ha teljesen biztos abban, hogy harlekinkaticát talált, el lehet pusztítani az egyedeket, de mivel a harlekinkatica a permetszerekre nem túl érzékeny, a legjobb megoldás az, ha összeporszívózza, vagy más módon begyűjti őket, papírba csomagolja és elégeti, vagy egyéb módon pusztítja el. A késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban a katicák anyagcseréje úgy lecsökken, hogy a rovarirtók ellenük alig hatnak. Az ellenenük való védekezés első lépése, az ablakok, ajtók körüli rések - ahol a katicák bejuthatnak - eltömítése szilikonnal, vagy egyéb hasonló anyaggal. Ha szükséges tegyünk hálót az ablakokra. Legjobb, ha a valamilyen piretroid tartalmú rovarirtót azelőtt használjuk, *mielőtt* a katicák a lakásba bejönnének így ez kémiai gátként fog működni a következő évben. Az ajtó- és ablakkereteket, falon áthaladó csöveket, vezetékeket érdemes bepermetezni. Az ilyen rovarirtó szerekkel mindenképpen óvatosan bánjuk, és tartsuk be a használati utasítást mivel ezek veszélyes anyagok! Kérjük alaposan nézze meg az állatokat mielőtt elpusztítja őket, a telelésre vonuló katicacsoportokban más, őshonos, fajok is előfordulhatnak.
Ön a . látogató az oldalon. Köszönjük érdeklődését!
Sajnos időhiányunk és technikai képességeink nem tesznek alkalmassá minket arra, hogy folyamatosan alkalmazkodjunk az Internet Explorer újabb és újabb mindennel inkompatibilis verzióihoz. Az oldal Mozilla Firefox böngészőre van optimalizálva, azonban minden, nem Microsoft alapú böngészővel valószínűleg jól működik. Megtekintéséhez minimum 1024x768 monitorfelbontás ajánlott.