Vajon harlekinkaticát láttam?

avagy hogyan különíthetjük el a harlekinkaticát a többi katicafajtól?


NEM

Mivel a harlekinkatica színezetre nagyon változatos, felismerése nem is annyira könnyű feladat. Összekeverni legkönnyebben talán a hazánkban őshonos kétpettyes katica (Adalia bipunctata) fekete változatával lehet. Ez a faj azonban általában lényegesen kisebb, mint a harlekinkatica, és a vállán lévő vörös foltok nagyok, hátul szögletesek. A foltok általában teljesen lehúzódnak a szárnyfedők oldalára.
Néhány bélyeg, ami biztosíthat minket, hogy az állat, amit a kezünkben tartunk NEM a harlekinkatica:

 1. Kisebb, mint 5mm.
 2. Szárnyfedőit apró szőrök borítják.
 3. A pajzsocska fekete, ez a folt mindkét szárnyfedőre kiterjed és mindkét oldalán 1-1 fehér folttal érintkezik. Szárnyfedőin a foltok száma 7. (Hétpettyes katica)
 4. 7-8mm, és fekete foltjai köről világos színű gyűrűk vannak (Szemfoltos katica)
 5. Foltjai krémszínűek, vagy fehérek
 6. Fekete, szárnyfedőin 4-6 piros folt van; az elülső kettő nagy négyzetalakú és a váll tájékán szinte teljesen a szárnyfedők szélére húzódik. (Kétpettyes katica, sötét színváltozat)

A katicabogarak testfelépítése

Katicabogarak testfelépítése

IGEN

A fajnak Európában (és így várhatóan Magyarországon is) három színváltozata terjedt el:

 1. Harmonia axyridis forma succinea: A szárnyfedők sötétebb, vagy világosabb narancssárgák, esetleg vörösek. 15-21 fekete pont van rajtuk. Az előtor hátán általában világos alapon sötét M (vagy fordítva nézve W) alakú mintázat van, esetleg a fekete foltok teljes összeolvadásával trapézalakzat is keletkezhet.
  Harlekinkatica (Harmonia axyridis) forma succinea színváltozat Harlekinkatica (Harmonia axyridis) színváltozat Harlekinkatica (Harmonia axyridis) színváltozat
  A harlekinkatica leggyakoribb alakjai balra fent: forma succinea

 2. Harmonia axyridis forma spectabilis: szárnyfedői feketék, rajtuk 2-4 vöröses folttal. Ez az alak hasonlít a kétpettyes katica néhány sötét változatára, azonban a harlekinkatica piros foltjai sohasem terjednek ki a szárnyfedők felső szegélyéig, és előtorukon is általában lényegesen nagyobb a fehér terület. A fejen fehér színű, háromszögletű folt van.
  Harlekinkatica (Harmonia axyridis) forma spectabilis színváltozat Harlekinkatica (Harmonia axyridis) színváltozat Harlekinkatica (Harmonia axyridis) forma conspicua színváltozat
  A harlekinkatica leggyakoribb alakjai, balra: forma spectabilis, jobbra: forma conspicua

 3. Harmonia axyridis forma conspicua: szárnyfedői feketék, rajtuk 2 piros folttal. A piros foltok közepén gyakran apróbb fekete foltok vannak.
Harlekinkatica (Harmonia axyridis) forma succinea előtora Harlekinkatica (Harmonia axyridis) forma spectabilis előtora
A harlekinkatica két leggyakoribb előtorrajzolata. A bal oldalsón jól látszik az "M" alakú foltcsoport, míg a jobbon a széles fehér szegélyek és a trapéz alakú fekete folt.

s s
A harlekinkatica lárvája és bábjaÖn a . látogató az oldalon. Köszönjük érdeklődését!
Sajnos időhiányunk és technikai képességeink nem tesznek alkalmassá minket arra, hogy folyamatosan alkalmazkodjunk az Internet Explorer újabb és újabb mindennel inkompatibilis verzióihoz. Az oldal Mozilla Firefox böngészőre van optimalizálva, azonban minden, nem Microsoft alapú böngészővel valószínűleg jól működik. Megtekintéséhez minimum 1024x768 monitorfelbontás ajánlott.