Katica-hírek

Önkéntes kerestetik! pozsgaig 2012-04-07 19:00:38

A Harlekin Projekt önkéntes segítőket keres, akik szívesen részt vállalnának a hazai katicafajok monitorozásábban. A feladatok nagy részéhez semmiféle előképzettség nem szükséges, csak a lelkesedés és a természet szeretete. Nem feltétlenül egy, minden terület iránt érdeklődő embert keresünk, hanem akár több, kisebb részfeladatokat vállaló személyeket is.

Amiben szükségünk lenne segítőkre:
• alapvető szervezési dolgok
• adatbevitel
• pályázatfigyelés, esetleg írásban segítség
• adatgyűjtés

Akit keresünk:
• lelkes
• MEGBÍZHATÓ
• ÖNÁLLÓ
• alapvető számítógépes ismeretekkel rendelkezik
• rovartani/ökológiai tudással rendelkezik, vagy szívesen tanul ezekről

Amit tudunk nyújtani az időbefektetésért cserébe:
• hozzáférés legnagyobb magyarországi katica adatbázishoz
• aktív részvétel tudományos kutatásban, természetvédelemben
• gyakorlat hivatalos levelezésben, pályázatírásban
• gyakorlat tudományos szintű adatkezelésben, térinformatikában
• publikációs lehetőség (akinek fontos ez)


A jelentkezéseket kérem, hogy a harlekin@coleoptera.hu címre küldjék!


Pettyeik száma: 2, 4, 7, 13, sok lmonika 2012-03-29 19:01:30

Itt a tavasz, előjöttek a katicák!
Az első hétpettyessel március 24-én találkoztam egy kis korai juhar (Acer platanoides) épp kinyílt virágzatán, ő még egyedül volt. Hamarosan azonban tömegesen kerültek elő a katicák! 28-án kora délután körbesétáltam a lakótelepünk „katicás” feketefenyőit (Pinus nigra). Ilyenkor az első katicák mindig ezeken a fákon jelennek meg, mivel a melegedő idő hatására a levéltetvek is itt kezdenek el szaporodni, lévén más „ehető” növényt ilyekor még nem nagyon találnak.
A hétpettyesek (Coccinella septempunctata) voltak legtöbben a felfedezett katicák közül, őket is a legkönnyebb észrevenni, hisz szinte világítanak ragyogó piros színükkel a sötétzöld tűlevelek közt. Mindannyian élénken járkáltak az ágacskákon, leveleken, tetvek és egymás társaságát kutatva. A második legkönnyebben észrevehető faj a harlekin (Harmonia axyridis), köztük is sok az élénk piros, de már rejtőszínnek számít a narancsosabb árnyalat, hisz a fenyők ágvégei is hasonló árnyalatú barnásak.
A többi faj kisebb mérete miatt eleve nehezebben megtalálható, de a két igazi álcázóművész a négypettyes katica (Harmonia quadripunctata) és a szalagos szerecsenkata (Chilocorus bipustulatus). A négypettyesek közepes méretűek, kissé lapos testűek, színük viszont a sárgás-rózsaszíntől a fakó vörösig terjed, halványabb, elmosott sávokkal, vörös foltokkal, valamint a nevüket adó, szárnyfedők szélén látható 2-2 fekete pöttyel. Néhányuk a szányfedő többi részén is visel többé-kevésbé látható pöttyöket, de sokukról ezek már hiányoznak. A pasztellszínekbe öltözött katicánk szinte észrevehetetlenül el tud tűnni az ágcsúcsokat fedő világos barnás burok közelében, a vörösesre száradó gyantán, a tobozkezdeményeken. Ha nem mocorognának, könnyen egyik rügyecskének nézhetné őket az ember. A szalagos szerecsenkaták igen aprócskák, színük az odaégett karamellhez hasonló: fekete, vöröses-barnás csillogással, szárnyfedőiket két-két piros sáv díszíti, ezek a testhosszra merőlegesen látszanak. Ők elsősorban pajzstetveket esznek, így nagyrészt a levelek tövében, az ágacskákon keresgélnek, ami miatt ismét csak nehezebb őket észrevenni. Később, ha a lombos fák, cserjék is kizöldellnek, azokon már könnyebb őket kiszúrni.
Észlelés szempontjából átmenetet képviselnek a kétpettyesek (Adalia bipunctata), ők, ha épp pirosan ragyogó, két fekete pettyet viselő szárnyfedőkkel élnek, könnyen észrevehetőek, de fekete alapon piros foltos változatuk már jobban elbújik. Mostani sétám során e pirosakkal futottam össze. Rajtuk kívül még egy fekete alapon piros foltos fajt, a négyfoltos szerecsenkatát (Exochomus quadripustulatus) láttam, valamint egyik kedvenc katicafajom egy példányát, a tizenhárompettyes katica (Hippodamia variegata) karcsú testű alakját pillanthattam meg. Ez utóbbi bogár éppen egy levéltetű maradványait tömte magába egy tűlevélen. Nagyon elegáns kis bogár, világos piros szárnyfedőin változó méretű fekete pettyekkel (egy a szárnytöveknél középütt, ahogy a hétpettyesnek is van, 6-6 pedig a szárnyfedőkön elszórva), előtorának nagy részét elfoglaló, szép íves vonalú fekete folttal, amelyben egy kisebb fehér pötty is látható. Ő a kora nyár során gyakori, különösen sokat találtam belőle a vadmurok, vadkapor, illetve az ebszékfű igencsak tetves levélzetén, virágain, de nem ritkán a szántóföldi növényzeten kutat ebéd után. Érdemes vele megismerkedni, nagyon csinos bogár, igen szorgos tetűfaló, és bár nem ritka, mégis mindig különös örömmel tölt el a vele való találkozás. Ez még ugyan a jövő zenéje, de hamarosan kizöldellnek a rétek, erdőszélek, szántóföldek (főleg, ha végre egy kis csapadék is jutna végre…), s akkor aztán tényleg mindenhol katicákba fogunk botlani!

katicák 2012.03.28.
A katicavadászat mérlege:

A - 43 db hétpettyes katica / Coccinella septempunctata
B - 35 db négypettyes katica / Harmonia quadripunctata
C - 18 db harlekinkatica / Harmonia axyridis - ők már az örök tetűmezőkön járnak
D - 5 db kétpettyes katica / Adalia bipunctata
E - 2 db szalagos szerecsenkata / Chilocorus bipustulatus
F - 1 db négyfoltos szerecsenkata / Exochomus quadripustulatus
G - 1 db tizenhárompettyes katica / Hippodamia variegata

A sor eleji betűjelek a fotómontázson az adott faj képénél láthatóak


Fotópályázathoz támogatókat keresünk! pozsgaig 2012-03-16 14:57:39

Keressük azokat a cégeket, vállalkozókat, vagy magánszemélyeket, akik valamely terméküket, vagy szolgáltatásukat felajánlanák a tavasszal meghirdetendő fotópályázatunk díjaként! A felajanlóknak reklámfelületet biztosítunk mind a honlapon, mind a nyomtatott kiadvanyokban. A támogatók jelentkezését a harlekin@coleoptera.hu e-mailcímen várjuk.


2012 első katicái lmonika 2012-03-05 05:34:44

Adalia bipunctata var. maculata

Március 4-én délelőtt, enyhén szeles, de napsütéses időben a Veszprém melletti Látóhegyen találkoztam az idei esztendő első katicáival. Egy olyan csertölgyön sétáltak, amit napkeltétől ér a langyos fény, a rovarok-bogarak ezt szeretik is kihasználni, tavasztól késő őszig mindig találni valami érdekes állatot rajta. A fácskán néhány tavalyi levél még billegett a szélben, de már a duzzadó idei rügyek látványa uralta. Szerencsére a katicák színe könnyen feltűnt a drapp környezetben! A bogarak a fa napsütötte részén sétáltak, az ágvégek villáit vizsgálgatták, a rügyek tövénél keresgéltek. Összesen 17 katicát számoltam össze a fa elérhető és belátható magasságú ágain, s egytől egyig mind kétpettyesek voltak, csupa aprócska fekete katica, ragyogó piros foltokkal (Adalia bipunctata var. maculata). Elképzelhető, hogy a fa közvetlen közelében teleltek ki, s a langyos fény hatására indultak felfelé portyázni, mindenesetre fura volt, hogy csupa sötét bogárral találkoztam. Egy katicapár már a következő generáción fáradozott. :-)
Átkutattam a közeli csertölgyeket is, de egy másikon se találtam katicát (más állatot sem). Katicán kívül csak a földön szaladgáló kis farkaspókok és néhány bágyadt légy volt ébren, a többi ízeltlábú még rejtőzködött.
Remélem, hogy e korai katicák után még sok hazai faj számos egyedével találkozhatunk idén!


Helyzetjelentés pozsgaig 2009-10-21 13:39:11

Hurráá, a Harlekin Projekt postaládájába özönlenek a levelek, hála az origo.hu-n megjelent cikknek!
Kérek mindenkit, hogy ha nagy tömegben lát katicákat, akkor készítsen "csoportképet" is! Bármely katicafajt lehet "jelenteni" a Projekt honlapján. A hazai fajok nagy többsége fotó alapján beazonosítható, így, ha csak elküldi a harlekin@coleoptera.hu címre a fényképet, a megtalálás helyét és idejét, már segítette is munkánkat. Mi természetesen a válaszban megírjuk a fotózott állat faji hovatartozását (ha meg lehet állapítani).
Kérjük, hogy csak akkor pusztítsák el az állatokat, ha megbizonyosodtak róla, hogy harlekinkaticával állnak szemben!
Továbbra is várjuk minden segíteni vágyó önkéntes jelentkezését. Katicamegfigyelők, webprogramozók, grafikusok vagy bárki, aki kis szabadidővel rendelkezik sokat tud segíteni!


Jó hírek pozsgaig 2009-10-12 23:46:17

Vége a meleg napoknak, és a katicák vonulnak be telelni a lakásokba. Kérünk mindenkit, hogy aki telelő katicákkal — fajra való tekintet nélkül — találkozik, az jelezze a Projekt szokásos e-mailcímén (harlekin@coleoptera.hu).
A nyárra visszatekintve elmondhatjuk, hogy sok adatot kaptunk, sokan látogatták meg az oldalt, és egyre többen ismerik a harlekinkaticát.
Itt szeretném megköszönni Jerkovich Gergelynek áldozatos tevékenységét, amely nagy segítség volt a munkával zsúfolt nyári napokon. Sok adatot szolgáltatott három rendszeres "katicavadászunk" is. Köszönjük Landy-Gyebnár Mónikának, Csáfordi Péternek és Szutor Attilának!
Szeptember végén a Növényvédelem című szakfolyóiratban megjelent Markó Viktor és Pozsgai Gábor közös cikke a harlekinkatica magyarországi terjedéséről.
Továbbra is várjuk minden segíteni vágyó önkéntes jelentkezését. Katicamegfigyelők, webprogramozók, grafikusok vagy bárki, aki kis szabadidővel rendelkezik sokat tud segíteni!


Ön a . látogató az oldalon. Köszönjük érdeklődését!
Sajnos időhiányunk és technikai képességeink nem tesznek alkalmassá minket arra, hogy folyamatosan alkalmazkodjunk az Internet Explorer újabb és újabb mindennel inkompatibilis verzióihoz. Az oldal Mozilla Firefox böngészőre van optimalizálva, azonban minden, nem Microsoft alapú böngészővel valószínűleg jól működik. Megtekintéséhez minimum 1024x768 monitorfelbontás ajánlott.