Miért fontos a magyarországi megjelenés? Mi baj lehet belőle?

A harlekinkatica kiszorítja az őshonos fajokat
A harlekinkatica kiszorítja az őshonos fajokat

Mint minden behurcolt faj, a harlekinkatica sem illik a magyar faunába. A természetes vagy mesterséges úton bevándorló fajok nem mindig okoznak különösebb problémát, de általában azért nagy veszélyt jelentenek az őshonos ökoszisztémákra. Természetes ellenségek híján - elvégre azokat "otthonhagyták" - gyorsabban tudnak szaporodni, mint azok a fajok, amelyek már régóta itt élnek. Az őshonos fajok kiszorítása és egy új jövevényfajjal helyettesítése teljességgel kiszámíthatalan és nagyon veszélyes a biológiai rendszerek működése szempontjából.
Hasonló a helyzet a harlekinkaticával is. Ez a jövevényfaj, amely emberi hatásra terjedt el, immár Európa legtöbb országában veszélyezteti az ott őshonos katicapopulációk fennmaradását.

Hogy miért?

Milyen Magyarországon őshonos fajok rovására terjed?

Elsősorban a vannak veszélyben, de még több egyéb, kevésbé ismert és nem olyan gyakori faj egyedszámára is negatív hatást gyakorolhat.

Ön a . látogató az oldalon. Köszönjük érdeklődését!
Sajnos időhiányunk és technikai képességeink nem tesznek alkalmassá minket arra, hogy folyamatosan alkalmazkodjunk az Internet Explorer újabb és újabb mindennel inkompatibilis verzióihoz. Az oldal Mozilla Firefox böngészőre van optimalizálva, azonban minden, nem Microsoft alapú böngészővel valószínűleg jól működik. Megtekintéséhez minimum 1024x768 monitorfelbontás ajánlott.