Untitled Document Az oldal Mozilla Firefox böngészőre van optimalizálva, minimum 1024x768 monitorfelbontás mellett. A megjelenítéshez JavaScript szükséges. Kérdésével, problémájával kérjük forduljon az oldal üzemeltetőjéhez, Pozsgai Gáborhoz. Az oldal teljes tartalmát szerzői jog védi. Bármely részének a szerző engedélye nélküli másolása, felhasználása illegális.

Jelentőség és védelem

Hatalmas faj és egyedszámuknak köszönhetőn jelentőségük a bioszféra egyensúlyában kiemelkedő. Fontos szerepet játszanak az elhalt növényi, állati maradványok eltakarításában, a növények megporzásában, és óriási biomasszájuknak köszönhetően jelentős szerepet játszanak, mint más állatok táplálékforrásai is. A fitofág bogarak jelentős szabályozó erőt fejtenek ki a nekik táplálékforrásul szolgáló növényre, így emberi szempontból lehetnek kimondottan károsak, de segíthetnek megakadályozni invazív fajok elterjedését is. Napjainkban sajnos az előbbire még sokkal több példát ismerünk, gondoljunk itt csak a mindenki által ismert burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata Say, 1824) kártételére és az ellene folytatott harcra Jermy, T. - Sáringer, Gy. (1955): A burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata Say). - Budapest, Mezőgazdasági Kiadó 188 pp.(Jermy-Sáringer, 1955).

Leptinotarsa decemlineata
A burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata) behurcolt faj
A bogarak, mint mezőgazdasági és erdészeti kártevők valóban jelentős szerepet játszhatnak. Arról azonban nem szabad megfeledkeznünk, hogy gondatlan és a nem kellőképpen megfontolt védekezés hatására olyannyira megritkíthatjuk állományaikat, hogy azok szinte teljesen eltűnhetnek (Pl.: a kalló cserebogár [Polyphylla fullo Linnaeus, 1758] esetében). Egyetlen faj kiirtása okozhat nem csupán etikai, hanem nagyon komoly és beláthatatlan ökológiai problémákat is. Mindezek ellenére a világ kipusztulás szélén álló bogárfajainak nagy részét nem az ellenük folytatott védekezés, hanem - a szintén a mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolható - élőhelyek pusztítása veszélyezteti. Magyarországon a természetes és természetközeli élőhelyek gyors pusztulása, az intenzív mezőgazdasági és erdészeti tevékenység hatására a területek fajösszetétele jelentősen megváltozik, diverzitásuk csökken. Néhány esetben egy faj megritkulásában - általában nagy, látványos fajokról van szó - szerepet játszhat a túlbuzgó bogarászok mértéktelen gyűjtőszenvedélye is. Magyarországon számos bogárfaj esik törvényes védelem alá, ezeket a 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet 2. számú melléklete tartalmazza, illetve ugyanezen rendelet 4. és 8. számú melléklete sorolja fel a fokozottan védett és az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős fajokat. A hazai jogrendszerben védett fajok listája

táblázatos formában.