Untitled Document Az oldal Mozilla Firefox böngészőre van optimalizálva, minimum 1024x768 monitorfelbontás mellett. A megjelenítéshez JavaScript szükséges. Kérdésével, problémájával kérjük forduljon az oldal üzemeltetőjéhez, Pozsgai Gáborhoz. Az oldal teljes tartalmát szerzői jog védi. Bármely részének a szerző engedélye nélküli másolása, felhasználása illegális.

Gyűjtés, megfigyelés

Bogarakkal a természetben szinte mindenhol találkozhatunk. A nagy és jellegzetes fajokat (Scarabaeidae, Cerambycidae) terepen is felismerhetjük, azonban az esetek döntő többségében erre nincs lehetőség. Számos genus esetében csak az ivarszervek kipreparálása után lehetünk biztosak a faji hovatartozásban. Ebből a tényből következik, hogy az egyedeket, a pontos identifikálás érdekében, be kell gyűjtenünk. A leggyakrabban használt módszerek közé tartozik és elsősorban a talajközeli életmódot folytató bogarak (Carabidae) gyűjtésére alkalmas a talajcsapda, vagy másik nevén Barber-csapda Spence, J.R. - Niemelä, J. K. (1994): Sampling carabid assamblages with pittgall traps: the madniss and the method. -: Can. Ent. 126: 881-894.(Spence-Niemelä, 1994). A talaszinttel egyvonalba leásott edénybe tartósító folyadék kerül (etilén-glycol, NaCl oldat, ecetsav, Barber-oldat stb.), így a beleesett állatok nem csak elpusztulnak, de konzerválódnak is a következő csapdaürítésig (általában 3 hét-1 hónap). A gyűjtés hatásfoka csalétkezéssel javítható. A gyeptársulásokban élő bogarak gyűjtésére kiváló eszköz a fűháló.
Fűháló
Fűhálózás a Kis-Balatonon
Ez a technika nagy saját hibája miatt, ami abból adódik, hogy egyes bogárfajok veszély közeledtére úgy reagálnak, hogy a növényt eleresztve testüket a földre pottyantják, önnmagában nem javasolt kvantitatív mintavételre Southwood, T.R.E. (1988): Ecological Methods with Particular Reference to the Study of Insect Populations. - Kluwer Academic Publisher, London 548pp.(Southwood 1984). Ebben az esetben kiegészítő módszer alkalmazása ajánlott. A rovarrosta a különféle futtatók használatával egybekötve akár a téli nyugalmi időszak alatt is szép eredményt hozhat. Elterjedtek a különféle csalétkeket (alkoholok, erjedő gyümölcsök, cukros, mézes oldatok), vagy bogarak számára vonzó anyagokat (szexferomon) tartalmazó csapdák. Sok bogárfaj vonzódik egyes színekhez, ezek gyűjtéséhez színesre festett tálcsapdákat használnak. A fény szintén vonzó hatású egyes fajok számára. Ezek a mára már nagyon sokféle változatban ismert és módon alkalmazott Nowinszky, L. (2000): Fénycsapdázás. - Savaria University Press, Szombathely 184 pp.(Nowinszky, 2000) fénycsapda használatával nagy tömegben gyűjthetők. Nem szabad elfeledkeznünk a kisebb befogott egyedszámot, de nagyon gyakran érdekes fajok megtalálásához vezető legegyszerűbb technológiáról: az egyelésről. Ebben az esetben a keresés helye teljesen a gyűjtő "megérzéseire" van bízva, amiből következik, hogy változatos élőhelyek alapos áttanulmányozásával sok érdekességet gyűjthetünk. Számtalan jól bevált gyűjtési módszert ismerünk, ezeket legátfogóbban Móczár, L (1962): Állatok gyűjtése. - Akadémiai Kiadó, Budapest 139-189 pp.Móczár (1962) dolgozza fel.
Foto
A rovarok fotózása a digitális technológia terjedésével egyre több ember számára elérhetővé válik.
Természetesen ne szabad elfeledkeznünk arról, hogy nem szükséges feltétlenül begyűjtenünk az állatokat, hanem némi szerencsével, gyakorlattal és - sajnos utolsósorban jo felszereleéssel a határozáshoz megfelelő minőségű fotókat is készíthetünk róluk.
Végül néhány jó tanács (Tízparancsolat) gyűjtőknek Harde, K. W. (1981): A Field Guide in Colour to Beetles - Franck'sche Verlagshandlung, W. Keller u. Co., Stuttgart 334 pp.Harde (1981) könyve alapján, kissé átalakítva:
  1. Csak a gondosan felcédulázott, gyűjtési hellyel, dátummal ellátott példányoknak van tudományos értéke! Ne halaszd későbbre az adatok felírását, úgyis összekevered később!
  2. Ha növényevő bogarat gyűjtesz, jegyezd fel, hogy milyen növényen találtad!
  3. Gyűjts változatos élőhelyekről, változatos időpontokban és sokféle módszerrel!
  4. Figyeld meg az állatokat életükben, természetes élőhelyükön is!
  5. Ne ölj meg több állatot, mint amennyi feltétlenül szükséges!
  6. Kerüld a könnyen felismerhető, nagy és látványos fajok begyűjtését, inkább készíts fotót!
  7. Ne gyűjts éveken keresztül nagy mennyiséget ugyanarról a helyről!
  8. Védett fajokat, vagy védett területről csak külön engedéllyel szabad gyűjteni!
  9. Ha gyűjtéseddel feldúlod az élőhelyeket, próbáld meg valamelyest visszaállítani az eredeti állapotot (Rakd vissza a mohacsomót, fakérget, stb.!)!
  10. Ne tégy kárt a Természetben! Tiszteld!!!